Hvordan bestille kebab?

Første gang du bestiller kebab, eller ønsker du å bestille på en mer profesjonell måte? Vi har kontaktet noen av de ledende aktørene innenfor kebab-salg og har fått en god tilbakemelding på hvordan du som kunde burde gå frem ved bestilling av kebab.

Før du går frem til kassen er det greit for deg som kunde å ha bestemt deg hva du ønsker å bestille. Kommer du frem til kassen med en usikker tilnærming er det lett å bli lurt med ekstra tillegg som vil gjøre handelen din dyrere. Er derfor viktig å tilnærme seg kassen med en bestemt holdning, for å vise den ansatte at du vet spesifikt hva du ønsker.

1. Valg av kjøtt

Utvalget av kjøtt/kylling varierer hos de ulike salgsstedende, men de fleste salgssteder av kebab operer med: vanlig kebabkjøtt, døner-kjøtt, kylling eller biff.

Tips

Ved valg av kyllingkjøtt bør du spørre om "godt stekt kylling". Ved f.eks. Bislett kebab er kjøttet allerede ferdig stekt i løpet av dagen, hvor når du bestiller en kyllingkebab så varmer de kun opp kjøttet stekt tidligere på dagen. Men, ved de fleste steder starter de fra scratch med marinert kyllingfilet som stekes fra den er rå.

2. Valg av "serveringsmetode"

Når du har bestemt deg for hvilket kjøtt du ønsker på din kebab er neste steg valg av "serveringsmetode". Som regel operer de fleste kebab-salgssteder med de tre standard serveringsmetodene: pita, rull og tallerken.

Kebab i pita

Ved valg av kebab i pita vil du få alt av grønnsaker, saus og kjøtt i et stekt pitabrød. Hvert utsalgssted har en egen måte på hvordan de bygger opp innholdet i pitabrødet, men som regel er rekkefølgen slik: tynt lag med saus på hver side av pitabrødet (innvendig) -> salat -> kjøtt -> saus -> agurk/tomat/mais/jalapenos. Som sagt varierer dette veldig fra sted til sted, men det er absolutt mulig for deg som kunde å velge hvordan du ønsker å bygge opp "din kebab". Dette er derimot ikke anbefalt ettersom salgsstedet har sin egen oppskrift på hvordan du som kunde skal ha den beste opplevelse når du spiser deres kebab. Velg kebab i pita om du skal på farta, og ønsker å kontrollere hvilke ingredienser som er på din neste

Kebab i rull

Ved valg av kebab i rull så byttes pitabrødet med en "rull-lefse". Dette minner mye om en taco-lefse for de som ikke har vært borti kebab i rull før. Innholdet i denne kebaben er nokså lik "Kebab i pita", hvor den store forskjellen ligger ved at innholdet er fordelt gjennom hele kebab-opplevelsen. Hvor i "Kebab i pita" spiser du som regel lag for lag, til du kommer dypere i kebaben. Ønsker du å spise en velkomponert kebab hvor du får "litt av alle ingredienser" i hver bit, så er kebab i rull for deg.

Kebabtallerken

Velger du kebabtallerken får du kebabkjøtt, grønnsaker, pitabrød, saus og pommes frites. Alt i ett. Det serveres som en "tallerken", hvor kjøttet er fordelt fra grønnsakene, og på siden får du pommes frites. Mange kebab-salgssteder tilbyr også brus i kebabtallerken prisen. Dette valget passer for deg som ønsker alt inkludert i en pris.

3. Valg av grønnsaker

Som regel når kjøttet er klart starter danderingen av kebaben din. Hvorpå den ansatte spør om du skal ha alt på i din kebab. Dette vil si at du ønsker alle de "vanlige" grønnsakene kebab-salgsstedet tilbyr. Utvalget varierer mellom sted til sted, men de vanligste grønnsakene du får hos de fleste er salat (kinakål som regel), tomat, agurk og mais. Noen steder tilbyr også champion. Om du ønsker alle grønnsaker i din kebab er det bare å si "Alt på".

4. Valg av saus

Etter valg av grønnsaker spør den ansatte deg om hvilken grad av saus du ønsker. Da er det en rekke alternativ: mild, medium, medium pluss, sterkt og ekstra sterk. Om du er glad i sterk mat anbefaler vi at du prøver din første kebab med "sterk" saus, og heller kjøper neste kebab med "ekstra sterk" saus, eventuelt "medium pluss" saus ettersom hva din preferanse er. Ved valg av sterk eller ekstra sterk saus pleier som regel den ansatte å spørre om du skal ha "jalapeños" på i tillegg. Dette er ikke en standard, så dette vil avvike fra sted til sted. Et tips fra oss er at du ikke velger "mild" ettersom du kun vil få "hvit" nøytral saus, og ikke den "røde" sausen som gir den gode kebabsmaken kombinert.

5. Innpakning

Til slutt er spørsmålet om du skal ha den pakket inn eller ikke? Er planen å ta med kebaben hjem så kan du si at du skal "ta den med". Eventuelt kan du si at du skal "spise her", og du vil da ikke motta en kebab-eske, og det er med på å spare miljøet. Velger du kebabtallerken i STEG 3, blir kebaben automatisk pakket inn i en hvit "burger-boks".

Tips fra oss:

Prøv deg litt frem. Varier mellom grønnsaks-kombinasjon, kjøtt og saus. Ingen bestiller sin første kebab perfekt, så varier også finner du din ønskede kombinasjon.

Denne veiledningen er ingen fasit på hvordan en handel foregår, men er ment til å hjelpe de som skal bestille sin første kebab, eller informere de som ikke har vært borti avansert kebab-bestilling tidligere. Vi tar ingen ansvar for at din kebab ikke blir slik du ønsket.